فهرست مطالب

پژوهش های کاربردی روانشناختی - سال دوازدهم شماره 1 (بهار 1400)

مجله پژوهش های کاربردی روانشناختی
سال دوازدهم شماره 1 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/14
  • تعداد عناوین: 20
|
  • روح الله کرمی بلداجی، اقبال زارعی*، سید رضا فلاح چای، مریم صادقی فرد صفحات 1-18
    هدف از پژوهش حاضر، مقایسه اثربخشی درمان ودیعه های انسانی (HGT) و درمان عقلانی-عاطفی-رفتاری (REBT) بر باورهای غیرمنطقی زنان مطلقه است. این پژوهش به لحاظ هدف کاربردی است و روش آن نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل به همراه آزمون پیگیری است. جامعه آماری مطالعه شامل تمامی زنان مطلقه شهرکرد در سال 1397 است. نمونه پژوهش، 45 نفر از زنان مطلقه هستند که به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در گروه های پژوهش (دو گروه آزمایش و یک گروه گواه) قرار گرفتند. درمان ودیعه های انسانی و درمان عقلانی-عاطفی-رفتاری طی هفت جلسه هفتگی انجام شد. به منظور جمع آوری داده ها از آزمون عقاید غیرمنطقی جونز (IBT) استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با نرم افزار SPSS و به روش تحلیل واریانس مکرر و آزمون تعقیبی بونفرونی انجام گرفت. یافته های تحلیل واریانس مکرر نشان می دهد میانگین نمرات باورهای غیرمنطقی، هم در درمان ودیعه های انسانی و هم درمان عقلانی-عاطفی-رفتاری با گروه کنترل، تفاوت معنادار دارد (001/0p <، 01/1647 = F). مطابق نتایج آزمون بونفرونی نیز میانگین نمرات گروه های آزمایش، به طور معناداری در مقایسه با گروه گواه کاهش یافته است. همچنین تفاوتی بین میزان اثربخشی دو درمان روی باورهای غیرمنطقی مشاهده نشده و اثربخشی هردو درمان در پیگیری چهارماهه نیز پایدار است.
    کلیدواژگان: درمان ودیعه های انسانی، درمان عقلانی-عاطفی-رفتاری، باورهای غیرمنطقی، زنان مطلقه شهرکرد
  • زهرا مهقانی، الهه حجازی*، نرگس سادات سجادیه صفحات 19-38
    انسان موجودی پیچیده و صاحب اراده و اختیار است. عاملیت انسانی نیز بدین معنی است که انسان می تواند از طریق فرایند تفکر، انگیزه و عمل بر شرایط زندگی خود کنترل داشته باشد. عاملیت سازه ای چندوجهی است که در فلسفه، جامعه شناسی و روان شناسی، موضوع بحث و پژوهش شده است. هدف پژوهش حاضر، شناسایی ادراک مفهوم عاملیت در میان نوجوانان شهر تهران است. با استفاده از روش پژوهش کیفی از نوع پدیدارشناسانه، 14 نفر (7 دختر و 7 پسر) از نوجوانان 18-15 ساله شهر تهران در سال 1396 به شیوه نمونه گیری هدفمند، انتخاب شدند و به مصاحبه نیمه ساختاریافته پاسخ دادند. سوالات مصاحبه مبتنی بر چارچوب نظری پژوهش در سه مرحله طراحی و تصحیح شد. همچنین داده ها با استفاده از روش هفت مرحله ای کلایزی تجزیه و تحلیل شد. یافته های پژوهش نشان داد نوجوانان درک ناقصی از مفهوم عاملیت دارند. همچنین ادراک عاملیت مشروط، انگاره مثبت به توانمندی خود، هدفمندی کوتاه مدت، آینده نگری بسیط و یک جانبه، مشورت با دیگران، بررسی تک بعدی انتخاب، عمل به انتخاب در صورت نبودن مانع، خودارزیابی مشروط و برنامه ریزی به عنوان ویژگی های عاملیت در میان نوجوانان شهر تهران شناسایی شدند. درمجموع نتایج پژوهش نشان دهنده عاملیت ضعیف در میان نوجوانان است. همچنین نوجوانان دارای عاملیت تفویضی هستند. بدین معنا که به تنهایی نمی توانند بر تصمیم ها و محیط خود اثرگذار باشند؛ بنابراین در مواجهه با موقعیت های انتخابی، تنها با اتکا به دیگران می توانند تصمیم گیری کنند. بدین ترتیب می توان گفت نوجوانان بر دیگران تکیه می کنند تا به نتایج مطلوب و مطمین خود دست یابند.
    کلیدواژگان: عاملیت انسانی، عاملیت تفویضی، روش پدیدارشناسانه
  • سید هادی انصارالحسینی، محمدرضا عابدی*، پریسا نیلفروشان صفحات 39-58

    هدف پژوهش حاضر، بررسی رابطه خودپنداره تحصیلی و اشتیاق تحصیلی دانش آموزان با توجه به نقش واسطه ای خودکارآمدی تحصیلی و راهبردهای یادگیری خودتنظیم است. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از منظر روش توصیفی-همبستگی است. جامعه آماری تحقیق شامل 41,876 دانش آموز پسر دوره متوسطه اول شهر اصفهان است که در سال تحصیلی 1396-1395 مشغول به تحصیل بوده اند. حجم نمونه با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای 979 نفر انتخاب شد. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های اشتیاق تحصیلی (AEQ)، خودپنداره تحصیلی (SSCI)، خودکارآمدی تحصیلی (ASEI) و راهبردهای انگیزشی برای یادگیری (MSLQ) استفاده کردیم. تجزیه و تحلیل داده ها به روش مدل سازی معادلات ساختاری و با نرم افزارهای آماری SPSS و Amos انجام گرفت. نتایج تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد خودپنداره تحصیلی، خودکارآمدی تحصیلی و راهبردهای یادگیری خودتنظیم به طور مستقیم بر اشتیاق تحصیلی اثر دارند. همچنین خودپنداره تحصیلی به شکل غیرمستقیم و از دو مسیر خودکارآمدی تحصیلی و راهبردهای یادگیری خودتنظیم با اشتیاق تحصیلی ارتباط دارد؛ بنابراین برای افزایش اشتیاق دانش آموزان به تحصیل باید به متغیرهای خودپنداره تحصیلی، خودکارآمدی تحصیلی و راهبردهای یادگیری خودتنظیم توجه کرد.

    کلیدواژگان: خودپنداره تحصیلی، اشتیاق تحصیلی، خودکارآمدی تحصیلی، راهبردهای یادگیری خودتنظیم
  • متین قنبرزاده، رضا رستمی*، جواد حاتمی صفحات 59-81
    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی تحریک مستقیم فراجمجمه ای همراه با آموزش خواندن بر حافظه فعال و عملکرد خواندن کودکان نارساخوان انجام شد. روش پژوهش نیمه آزمایشی همراه با پیش آزمون و پس آزمون با گروه های نامعادل است و از جهت هدف، کاربردی محسوب می شود. جامعه آماری پژوهش را تمامی دانش آموزان نارساخوان هفت تا نه ساله مراجعه کننده به کلینیک آتیه درخشان ذهن شهر تهران در تیر تا شهریور 1394 و خرداد تا مرداد 1395 تشکیل می دهند که 16 نفر از آن ها (12 پسر و 4 دختر) به روش نمونه گیری در دسترس به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. گروه آزمایش به مدت ده جلسه، برنامه آموزش تحصیلی فردی به همراه تحریک مستقیم فراجمجمه ای در ناحیه قشر پیش پیشانی چپ را دریافت کرد؛ درحالی که گروه کنترل در شرایط مشابه، ده جلسه آموزش تحصیلی به همراه تحریک مستقیم فراجمجمه ای ساختگی (شم) را گذراندند. به منظور جمع آوری اطلاعات، از آزمون خودکار عصب-روان شناختی کمبریج (CANTAB)، خرده آزمون حافظه فعال در هوش آزمای استنفورد-بینه، ویراست پنجم (SBIS-5) و خوشه خواندن آزمون پیشرفت تحصیلی وودکاک جانسون (WJ III) استفاده شد و با استفاده از نرم افزار SPSS تحلیل داده ها صورت گرفت. نتایج تحلیل کوواریانس چندمتغیره نشان داد شاخص های حافظه کلامی، حافظه غیرکلامی، ظرفیت حافظه، روانی خواندن و همچنین خطای ارتکاب و حذف بعد از دریافت تحریک مستقیم فراجمجمه ای، به طور معناداری تغییر یافته است (001/0 <P). با توجه به این نتایج، می توان گفت افزایش تحریک پذیری قشر پیشانی چپ با استفاده از تحریک مستقیم فراجمجمه ای می تواند موجب بهبود برخی شاخص های خواندن و حافظه در کودکان نارساخوان شود.
    کلیدواژگان: تحریک مستقیم فراجمجمه ای، حافظه فعال، عملکرد خواندن، کودکان نارساخوان
  • سارا سلطانی فر، رسول عابدان زاده*، اسماعیل صائمی صفحات 83-106

    این پژوهش با هدف بررسی آثار فعالیت های وقفه ای (استراحت با چشمان باز، گوش دادن به موسیقی و انجام بازی ویدیویی فعال) بر حافظه کاری و توجه انتخابی دانش آموزان دختر انجام شده است. پژوهش برحسب گردآوری اطلاعات نیمه تجربی و با طرح اندازه گیری مکرر انجام گرفت. جامعه آماری تحقیق شامل دانش آموزان دختر مقطع متوسطه اول شهرستان شوش دانیال با میانگین سنی 15-13 سال است که در سال تحصیلی 1399-1398 مشغول به تحصیل بوده اند. 36 نفر از این دانش آموزان به روش نمونه گیری در دسترس و هدفمند در این تحقیق شرکت کردند. برای سنجش حافظه کاری و توجه انتخابی به ترتیب از تکالیف ان-بک دو (N -B2) و آزمون رنگ-واژه استروپ (SWCT) استفاده شد. همچنین پرسشنامه اطلاعات فردی (DQ) ، پرسشنامه سرگردانی ذهن (MWQ) و مقیاس آنالوگ بصری (VAS) به کار گرفته شد. تحلیل داده ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس با سنجش مکرر به وسیله نرم افزار SPSS در سطح معناداری ≥p 05/0 انجام گرفت. یافته ها نشان داد در تکلیف ان-بک، بعد از سه وقفه تفاوت معناداری وجود دارد. مقایسه های جفتی حاکی از آن است که اجرای تکلیف ان-بک بعد از وقفه استراحت با چشمان باز بهتر از دیگر وقفه ها است. در تکلیف استروپ، بعد از فعالیت های وقفه ای تفاوت معنادار نیست. نتایج حاضر نشان داد ایجاد وقفه های متفاوت فقط بر عملکرد حافظه کاری و نه عملکرد توجه انتخابی دانش آموزان دختر تاثیر متفاوتی دارد. در این راستا، وقفه استراحت با چشمان باز موجب بهبود عملکرد حافظه کاری می شود.

    کلیدواژگان: فعالیت های وقفه ای، حافظه کاری، توجه انتخابی
  • مطهره فتاحی*، مسعود غلامعلی لواسانی، زهرا نقش صفحات 107-126
    پژوهش حاضر با هدف بررسی ساختار عاملی، پایایی و روایی مقیاس هزینه (CS) انجام گرفته است. این مطالعه کاربردی، یک طرح روان سنجی است و جامعه آماری آن را دانش آموزان دختر پایه های دهم و یازدهم شهر کاشان در سال تحصیلی 1396-1395 تشکیل می دهند. از میان دانش آموزان دختر مدارس دولتی، 404 نفر به روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند و به مقیاس هزینه پاسخ دادند. روایی و پایایی، تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی با استفاده از نرم افزارهای SPSS و LISREL بررسی شد. نتایج تحلیل عاملی اکتشافی با روش مولفه های اصلی، سه عامل هزینه تلاش و هیجان تکلیف، هزینه تلاش بیرونی و نبود گزینه های جایگزین مهم را برای مقیاس هزینه تایید کرد. برای بررسی پایایی پرسشنامه از ضریب آلفای کرونباخ و برای تعیین روایی آن از تحلیل عاملی استفاده شد. نتایج نشان داد پرسشنامه از همسانی درونی قابل قبولی برخوردار است و ضرایب آلفای کرونباخ در زیرمقیاس های آن بیشتر از 9/0 است. مطابق نتایج تحلیل عاملی تاییدی، ساختار پرسشنامه برازش قابل قبولی با داده ها دارد و کلیه شاخص های نیکویی برازش، مدل را تایید می کنند. یافته های تحلیل عاملی، تقریبا مشابه تحقیقات انجام گرفته در فرهنگ اصلی و ضرایب پایایی و روایی نیز به نتایج آن ها نزدیک است؛ بنابراین با توجه به خصوصیات روان سنجی مطلوب، این پرسشنامه ابزار مناسبی برای تعیین هزینه ادراک شده در دانش آموزان است.
    کلیدواژگان: مقیاس هزینه، تحلیل عاملی، روان سنجی، نظریه انتظار-ارزش
  • علی مصطفی زاده، داود تقوایی*، ذبیح پیرانی صفحات 127-143
    خودکارآمدی با میانجی گری هوش هیجانی در دانش آموزان دوره دوم متوسطه شهرستان مریوان است. پژوهش از لحاظ هدف کاربردی، و از لحاظ اجرا توصیفی- همبستگی و تحلیل آن براساس مدل ساختاری است. جامعه آماری شامل تمامی دانش آموزان دوره دوم متوسطه در سال تحصیلی 1399-1398 شهر مریوان است که از میان آن ها 330 نفر (174 پسر و 156 دختر) به صورت تصادفی با روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند. برای گردآوری اطلاعات، از پرسشنامه اشتیاق تحصیلی (AEQ)، پرسشنامه خودکارآمدی (SEQ) و پرسشنامه هوش هیجانی سیبریاشرینگ (SEIQ) استفاده شد. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزارهای SPSS و Amos صورت گرفت. ویژگی روان سنجی این ابزارها در مطالعه فعلی بررسی شد و از مطلوبیت آن ها اطمینان حاصل شد. نتایج نشان داد هوش هیجانی و خودکارآمدی به صورت مستقیم به ترتیب با مقادیر 35/0 و 30/0 تاثیر معنادار، مثبت و مستقیم بر اشتیاق تحصیلی دارند. علاوه براین مطابق نتایج، خودکارآمدی به صورت مستقیم توان پیش بینی اشتیاق تحصیلی دانش آموزان را دارد. همچنین خودکارآمدی از طریق هوش هیجانی به صورت غیرمستقیم می تواند توان اشتیاق تحصیلی را به صورت معنادار پیش بینی کندخودکارآمدی با میانجی گری هوش هیجانی در دانش آموزان دوره دوم متوسطه شهرستان مریوان است. پژوهش از لحاظ هدف کاربردی، و از لحاظ اجرا توصیفی- همبستگی و تحلیل آن براساس مدل ساختاری است. جامعه آماری شامل تمامی دانش آموزان دوره دوم متوسطه در سال تحصیلی 1399-1398 شهر مریوان است که از میان آن ها 330 نفر (174 پسر و 156 دختر) به صورت تصادفی با روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند. برای گردآوری اطلاعات، از پرسشنامه اشتیاق تحصیلی (AEQ)، پرسشنامه خودکارآمدی (SEQ) و پرسشنامه هوش هیجانی سیبریاشرینگ (SEIQ) استفاده شد. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزارهای SPSS و Amos صورت گرفت. ویژگی روان سنجی این ابزارها در مطالعه فعلی بررسی شد و از مطلوبیت آن ها اطمینان حاصل شد. نتایج نشان داد هوش هیجانی و خودکارآمدی به صورت مستقیم به ترتیب با مقادیر 35/0 و 30/0 تاثیر معنادار، مثبت و مستقیم بر اشتیاق تحصیلی دارند. علاوه براین مطابق نتایج، خودکارآمدی به صورت مستقیم توان پیش بینی اشتیاق تحصیلی دانش آموزان را دارد. همچنین خودکارآمدی از طریق هوش هیجانی به صورت غیرمستقیم می تواند توان اشتیاق تحصیلی را به صورت معنادار پیش بینی کند.
    کلیدواژگان: اشتیاق تحصیلی، خودکارآمدی، هوش هیجانی
  • احمد خامسان، لیلا طالب زاده شوشتری*، معظمه بهلگردی، زهرا ماسنانی صفحات 145-166
    هدف پژوهش حاضر تدوین الگوی روابط فرازناشویی در میان افراد مراجعه کننده به مشاوران استان خراسان جنوبی و ارایه راهکارهای پیشگیری از این روابط است. پژوهش از منظر هدف، کاربردی است و به دلیل نیاز به درک فرایند ارتباطات فرازناشویی و فهمیدن و کشف پیچیدگی های آن، برحسب گردآوری اطلاعات به روش کیفی-نظریه داده بنیاد انجام شده است. جامعه آماری تحقیق شامل تمامی مشاوران استان خراسان جنوبی شامل مشاوران سازمان های بهزیستی، دادگستری، نیروی انتظامی، مرکز مشاوره دانشگاه بیرجند، آموزش و پرورش و دانشگاه های بیرجند، پیام نور و آزاد، حوزه علمیه و بنیاد شهید در سال 1397 است که در زمینه روابط فرازناشویی کار کرده اند. 25 نفر از مشاوران استان که در این زمینه اطلاعات بسنده ای داشتند، به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و گردآوری اطلاعات با مصاحبه نیمه ساختاریافته صورت گرفت. تجزیه و تحلیل اطلاعات با کدگذاری در سه مرحله کدگذاری باز، کدگذاری محوری و کدگذاری انتخابی انجام شده است. یافته ها در چهار دسته شرایط زمینه ساز، شرایط مداخله گر، عوامل علی و پیامدهای روابط فرازناشویی مقوله بندی شدند و الگوی روابط فرازناشویی ارایه شد. نتایج نشان داد مقوله محوری در روابط فرازناشویی، برآورده نشدن نیازهای عاطفی یا جنسی یا هردو آن ها است. در انتها راهکارهای مشاوران برای پیشگیری از روابط فرازناشویی مقوله بندی و ارایه شدند که شامل راهکارهای درمانی و مشاوره، راهکارهای آموزشی و راهکارهای اجتماعی و فرهنگی بودند. برای اطمینان از روایی و اعتبار داده ها به چهار روش کنترل توسط اعضا، نظرسنجی از همکار، مشارکتی بودن پژوهش و بازبینی توسط پژوهشگر اقدام شد. با توجه به نتایج، باید به اصلاح زمینه ها و شرایط مداخله گر یا محیطی مذکور اهتمام شود و سیاستگذاری های فرهنگی و اجتماعی مناسب، با هدف تامین این مهم صورت پذیرد.
    کلیدواژگان: روابط فرازناشویی، نظریه داده بنیاد، مشاوران استان خراسان جنوبی
  • حمیدرضا غریبی، محمدعلی بشارت*، جمیل منصوری صفحات 167-181

    بهشیاری، حالتی از حضور، و توجه باز و بدون قضاوت به لحظه لحظه زندگی است. کمال گرایی، یعنی گرایش به تعیین معیارهای عالی و تلاش برای بی نقص بودن، با بهشیاری در ارتباط است. این پژوهش با هدف پیش بینی سطوح بهشیاری براساس سه بعد کمال گرایی خودمحور، دیگرمحور و جامعه محور، به روش همبستگی اجرا گردید. از میان جمعیت آماری شامل دانشجویان دانشگاه تهران (سال تحصیلی 96-95) به روش نمونه گیری دردسترس غیرتصادفی تعداد 265 نفر (35 دختر و 230 پسر) انتخاب شدند، و مقیاس های بهشیای (MAAS) و کمال گرایی چند بعدی تهران (TMPS) را پر کردند. از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون خطی جهت تحلیل داده ها استفاده شد. یافته ها نشان داد کمال گرایی با بهشیاری رابطه منفی معنادار دارد. در مدل رگرسیون خطی، یافته ها نشان داد ابعاد سه گانه کمال گرایی می توانند 18 درصد از تغییرات بهشیاری را به صورت معنادار پیش بینی کنند (05/0>p). بر اساس یافته های این پژوهش می توان نتیجه گرفت؛ ابعاد سه گانه کمال گرایی می توانند میزان موفقیت فرد در زندگی بهشیارانه را تحت تاثیر قرار دهند. چسبیدن به استانداردها و نگرانی درباره انتظارات و واکنش های منفی دیگران در افراد کمال گرا اجازه نمی دهد به اندازه کافی در اینجا و اکنون حضور داشته باشند.

    کلیدواژگان: بهشیاری، کمال گرایی خودمحور، کمال گرایی دیگرمحور، کمال گرایی جامعه محور
  • حوریه حبیبی*، مهناز خسروجاوید، عباس ابوالقاسمی صفحات 183-205
    هدف پژوهش حاضر مقایسه انگیزش، فراشناخت و تنظیم هیجان ریاضی در دانش آموزان دارای اضطراب ریاضی و عادی است. روش پژوهش برحسب هدف کاربردی و از لحاظ گردآوری اطلاعات، مقایسه ای است. جامعه آماری شامل تمامی دانش آموزان دختر پایه پنجم مدارس عادی لاهیجان در سال 1398-1397 و شامل 580 نفر و روش نمونه گیری تمام شمار است. با استفاده از مقیاس اضطراب ریاضی، غربالگری روی دانش آموزان صورت گرفت و براساس نمره برش این مقیاس، 142 نفر از دانش آموزانی که کمترین و بیشترین نمره را کسب کردند، در دو گروه مساوی دارای اضطراب ریاضی و عادی قرار گرفتند. ابزارهای اصلی این پژوهش، مقیاس تنظیم هیجان ریاضی کودکان (CERS-M)،انگیزش ریاضی (CMMQ)، فراشناخت ریاضی (MAMQ) و ابزارهای تشخیصی شاملاضطراب ریاضی کودکان (MASC)، مقیاس اختلال ریاضی تبریزی (TMDS) و ماتریس های پیش رونده ریون (RPM) است. داده ها با روش های آماری مانوا (MANOVA) و آزمون t مستقل در نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شدند. نتایج نشان داد گروه دارای اضطراب ریاضی در هر سه متغیر نمره کمتری کسب کرده اند (05/0p <). همچنین دو گروه، در مولفه انگیزش در بعد فراشناخت و کمک خواهی و حفظ توجه و تمرکز در مقیاس تنظیم هیجان تفاوت معناداری ندارند. به طورکلی با توجه به اهمیت متغیرهای فراشناختی، انگیزشی و هیجانی در اضطراب ریاضی دانش آموزان، آموزش در این زمینه ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: دانش آموزان دارای اضطراب ریاضی، دانش آموزان عادی، انگیزش ریاضی، فراشناخت ریاضی، تنظیم هیجان ریاضی
  • زینب گندمی، علی اکبر ارجمندنیا*، غلامعلی افروز صفحات 207-225

    هدف پژوهش حاضر ارزیابی اثربخشی توان بخشی شناختی مبتنی بر کارکردهای اجرایی بر عملکرد رفتاری در دانش آموزان دیرآموز است. پژوهش از نظر هدف کاربردی، و از لحاظ نحوه گردآوری داده ها نیمه آزمایشی است. جامعه آماری این تحقیق شامل کلیه دانش آموزان دیرآموز مدارس ابتدایی است که در سال 1398 مشغول به تحصیل بوده اند. از میان آن ها 30 نفر به روش در دسترس از مدارس شهرستان کاشان انتخاب شدند و در دو گروه قرار گرفتند. گروه آزمایش 12 جلسه مداخله توان بخشی شناختی را به مدت سه ماه، یک ساعت در هفته دریافت کردند. هردو گروه قبل و بعد از اجرای مداخله با آزمون حافظه فعال برای کودکان (حاف بک (WMTB-C) و همچنین پرسشنامه نظام سنجش مبتنی بر تجربه آخنباخ (ASEBA) برای والدین ارزیابی شدند. درنهایت، تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و با روش تحلیل کوواریانس انجام گرفت. یافته ها نشان داد مداخله توان بخشی شناختی بتا با تاکید بر کارکردهای اجرایی (حافظه فعال، توجه مداوم و بازداری) بر عملکرد رفتاری دانش آموزان دیرآموز تاثیر معنادار دارد؛ زیرا برنامه توان بخشی شناختی بر کارکردهای اجرایی تمرکز داشته است؛ بنابراین با توجه به نتایج این پژوهش می توان از بسته توان بخشی شناختی برای افزایش حافظه فعال کودکان دیرآموز در مدارس به منظور بهبود وضعیت درسی و رفتاری این دانش آموزان استفاده کرد.

    کلیدواژگان: توان بخشی شناختی، دانش آموزان دیرآموز، کارکردهای اجرایی، عملکرد رفتاری
  • فرهاد غدیری*، اسماعیل سلیمانی صفحات 227-245
    پژوهش حاضر با هدف طراحی و تعیین اثربخشی بسته آموزشی کارکردهای اجرایی بر ارتقای همدلی در کودکان با اختلال طیف اوتیسم با عملکرد بالا انجام شد. این پژوهش از نظر هدف کاربردی است و روش آن نیمه آزمایشی با پیش آزمون-پس آزمون همراه با گروه کنترل است. جامعه آماری پژوهش، کودکان دارای اختلال اوتیسم 6 تا 12 ساله ارومیه ای (274 نفر) در سال تحصیلی 1399-1398 از مدرسه استثنایی کودکان اوتیسم هستند. از کل جامعه هدف، به روش نمونه گیری در دسترس، 40 نفر اوتیسم با عملکرد بالا با استفاده از مقیاس تشخیص اوتیسم گیلیام (GARS) انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (20 نفر) و کنترل (20 نفر) قرار گرفتند. سپس مقیاس همدلی شناختی و عاطفی کودکان گریفت (GEM) توسط والدین هردو گروه تکمیل شد. پس از اجرای پیش آزمون، گروه آزمایش به مدت 24 جلسه آموزش داده شد، و این بار پس آزمون اجرا شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و با روش تحلیل کوواریانس یک راهه انجام گرفت. اطلاعات به دست آمده نشان دهنده تفاوت معنادار بین دو گروه کنترل و آزمایش در نمرات متغیر پس آزمون و همدلی بعد از تعدیل تاثیر پیش آزمون همدلی است (1/0<P). براساس این پژوهش می توان گفت با ارتقای کارکردهای اجرایی می توان همدلی را افزایش داد.
    کلیدواژگان: کارکردهای اجرایی، همدلی، اوتیسم
  • الهه سیف الدینی زرندی، محمود شیخ*، فضل الله باقرزاده، یوسف مقدس تبریزی، مهدیه آکوچکیان صفحات 247-263

    این پژوهش به بررسی تاثیر ذهن آگاهی و تحریک الکتریکی فراجمجمه ای بر مولفه های اضطراب از آسیب و بهبود عملکرد پرداخته است. احساس استرس، اضطراب و نگرانی موجب باریک شدن ادراک بینایی و افزایش تنش در عضلات و ازبین رفتن تمرکز می شود. پیداکردن راهی برای کاهش اضطراب و بهبود عملکرد، امری ضروری برای ورزشکاران نخبه است. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و تجربی است و با دو گروه آزمایش (تمرین ذهن آگاهی و تحریک الکتریکی) و گروه کنترل با طرح پیش آزمون-پس آزمون در بین 36 شمشیرباز دختر که به طور داوطلبانه در این پژوهش شرکت کردند انجام گرفته است. جامعه آماری این تحقیق، کلیه شمشیربازان نخبه ای است که دست کم مقام سوم استان تهران را در کارنامه خود دارند. برای اندازه گیری اضطراب از آسیب، از پرسشنامه سیاهه اضطراب از آسیب کاسیدی (SIAQ) و برای سنجش متغیر عملکرد، از پرسشنامه عملکرد ورزشی چاربونیو (SPQ) استفاده شده است. در تحلیل اطلاعات، از آمار توصیفی برای نشان دادن میانگین و انحراف استاندارد داده ها استفاده شد. همچنین به منظور بررسی تفاوت میان گروه ها از آمار استنباطی به روش تی زوجی فیشر استفاده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار 25-SPSS تجزیه و تحلیل شدند. نتایج آزمون تی زوجی نشان داد ذهن آگاهی و تحریک الکتریکی مستقیم فراجمجمه ای در هردو متغیر عملکرد و اضطراب از آسیب تاثیر معناداری داشته است. مطابق نتایج آزمون فیشر، در متغیر اضطراب از آسیب در دو گروه ذهن آگاهی و تحریک الکتریکی مستقیم فراجمجمه ای تفاوت معناداری وجود ندارد. در متغیر عملکرد بین دو گروه تجربی تفاوت معنادار مشاهده می شود. درنهایت می توان نتیجه گرفت ذهن آگاهی و تحریک الکتریکی مستقیم فراجمجمه ای هردو تاثیر بسزایی بر متغیرهای مورد بررسی داشته اند و ذهن آگاهی راهی مناسب تر، کم هزینه و در دسترس است که ورزشکاران می توانند از آن استفاده کنند.

    کلیدواژگان: تحریک فراجمجمه ای، ذهن آگاهی، اضطراب از آسیب، عملکرد ورزشی، شمشیربازی
  • مرجان کارگر*، قاسم عسکری زاده، مسعود باقری، سید محمدحسین موسوی نسب صفحات 265-282

    این پژوهش با هدف مقایسه اثربخشی دو روش اجرای آموزش حافظه فعال (تکلیف پیچیده تر و تکلیف با پیچیدگی کمتر) بر کنترل توجه و ظرفیت حافظه فعال انجام شده است. پژوهش حاضر به لحاظ هدف کاربردی و به لحاظ روش در زمره پژوهش های مداخله ای با هدف مقایسه اثربخشی و همراه با گروه کنترل است. جامعه پژوهش شامل جوانان 25 تا 35 ساله شاغل در حوزه فناوری اطلاعات شهر کرمان در سال 1398 است. نمونه آماری پژوهش با حجم 48 نفر به روش نمونه گیری چندمرحله ای انتخاب شدند و به صورت تصادفی و به تساوی در دو گروه آزمایش (تکلیف ان-بک دوگانه تطبیقی به عنوان تکلیف پیچیده تر بیشتر و تکلیف 1-بک دوگانه غیرتطبیقی به عنوان تکلیف با پیچیدگی کمتر) و یک گروه کنترل فعال (تکلیف 1-بک یگانه غیرتطبیقی) قرار گرفتند. ابزارهای جمع آوری اطلاعات عبارت اند از تکلیف استروپ ساده و تکلیف حافظه فعال دانیمن-کارپنتر (DCWMT). تحلیل داده ها با روش تحلیل کوواریانس و با استفاده از نرم افزار SPSS انجام گرفت. نتایج پژوهش نشان داد بین اثربخشی آموزش حافظه فعال و تکلیف ان-بک دوگانه تطبیقی، 1-بک دوگانه غیرتطبیقی و تکلیف گروه کنترل در زیرمقیاس نمره تداخل کنترل توجه و ظرفیت حافظه فعال، تفاوت معناداری وجود دارد. به عبارت دیگر، میزان پیچیدگی تکلیف بر اثربخشی برنامه آموزش در خصوص نمره تداخل و ظرفیت حافظه فعال تفاوت معنادار ایجاد می کند؛ درحالی که این تفاوت درمورد زیرمقیاس زمان تداخل کنترل توجه مشاهده نشد.

    کلیدواژگان: آموزش حافظه فعال، ان-بک دوگانه تطبیقی، کنترل توجه، ظرفیت حافظه فعال
  • بهمن پیرمردوند چگینی*، کیانوش زهراکار، باقر ثنایی ذاکر، کبری نوروزی سزیرود صفحات 283-298
    هدف از پژوهش حاضر، بررسی تاثیر آموزش مبتنی بر درمان عقلانی- هیجانی-رفتاری بر مولفه های کیفیت رابطهه زناشویی زوجین مبتلا به سرطان پستان بوداست. این پژوهش به به لحاظ هدف کاربردی و به به لحاظ شیوه شیوه گردآوری اطلاعات از نوع مطالعات نیمه نیمه آزمایشی و طرح آن، پیش آزمون-پس پس آزمون با گروه کنترل بوداست. جامعه جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیهتمامی زوجین مبتلا به سرطان پستان بوداست که در مهرماهمهر ماه 1397 برای پیگیری درمان سرطان به بیمارستان ولایت شهر قزوین مراجعه کرده بودند. شیوه شیوه نمونه گیری این پژوهش غیرتصادفی و از نوع در دسترس بود،است؛ به طوری کهبه طوری که از میان همه کلیه زوجینی که در مهرماهمهر ماه 1397 به بیمارستان ولایت مراجعه کرده بودند، تعداد 60 زن به صورتبه صورت در دسترس انتخاب و مورد پیش آزمونپیش آزمون قرار گرفتشدند، . از میان این افراد، تعداد 18 زن به به همراه همسرانشان (18 زوج) که در مقیاس کیفیت رابطه رابطه زناشویی نمرهه پایین ترپایین تر از میانگین کسب کرده بودند، گزینش انتخاب شدند و به صورتبه صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه قرار گرفتند. و در ادامه تنها فقط گروه آزمایش، تعداد 8هشت جلسه (هر جلسه دو ساعت) تحت آموزش مبتنی بر درمان عقلانی عقلانی-هیجانی هیجانی-رفتاری قرار گرفت. ابزار مورد استفاده در این پژوهش پرسشنامه پرسشنامه کیفیت رابطهه زناشویی ادراک شدهادراک شده (PRQC) بوداست. داده های این پژوهش با استفاده از نرم افزارنرم افزار SPSS-24 و از طریقبه روش تجزیه و تحلیل کوواریانس چند متغیره (مانکوا) تحلیل شدند. نتایج پژوهش حاضر نشان داد که گروه آزمایش و گواه از لحاظ مولفه های کیفیت رابطهه زناشویی تفاوت معنی اداری با یکدیگر دارند، ؛ به طوری کهبه طوری که اندازهه همهه مولفه های کیفیت رابطهه زناشویی در زوجینی که در گروه آزمایش حضور داشترند، به طوربه طور معناداری بیشتر از گروه گواه بوداست (001/0 = p). . (p < 0.001) براساس یافته های این پژوهش می توان نتیجه گرفت که آموزش مبتنی بر درمان عقلانی- هیجانی- رفتاری موجب ارتقاء ارتقای مولفه های کیفیت رابطهه زناشویی در زوجین مبتلا به سرطان پستان می شود
    کلیدواژگان: درمان عقلانی-هیجانی-رفتاری، مولفه های کیفیت رابطه زناشویی، سرطان پستان
  • افسانه آقایی، سحر خانجانی وشکی*، شیما پاشا صفحات 299-313

    خیانت زناشویی سلامت جسمی و روانی زوجین به خصوص زنان را تحت تاثیر می دهد. این پژوهش با هدف تعیین اثرگذاری آموزش مبتنی بر شفقت بر آشفتگی هیجانی زنان دارای تجربه خیانت زناشویی انجام شد. روش پژوهش حاضر، نیمه آزمایشی با طرح گروه کنترل نابرابر بود. جامعه آماری پژوهش حاضر را کلیه زنان مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهر اصفهان با تجربه خیانت زناشویی در سال 1397 تشکیل دادند که اطلاع دقیقی از تعداد آنها در دسترس نبود. 30 نفر با استفاده از نمونه گیری غیرتصادفی هدفمند انتخاب و به شیوه تصادفی در دو گروه کنترل و آزمایش جایگزین شدند. به منظور ارزیابی آشفتگی هیجانی از پرسشنامه دشواری در تنظیم هیجان گرانفسکی و همکاران (2001) استفاده شد. آموزش مبتنی بر شفقت به مدت 8 جلسه ی 90 دقیقه ای برای گروه آزمایش اجرا شد و گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکردند. داده ها با روش تحلیل کوواریانس چندمتغیری و تک متغیری و نیز آزمون بنفرونی و نرم افزار R نسخه 4.0.2 (بسته های psych، CTT، jmv) تحلیل شدند. یافته های پژوهش نشان داد که آموزش مبتنی بر شفقت بر کاهش آشفتگی هیجانی تاثیر معنی داری دارد (p <0/05). بنابراین آموزش مبتنی بر شفقت می تواند منجر به کاهش آشفتگی هیجانی شود.

    کلیدواژگان: آموزش مبتنی بر شفقت، آشفتگی هیجانی، خیانت زناشویی
  • سارا برزگران، همایون هارون رشیدی*، کبری کاظمیان مقدم صفحات 315-332
    هدف از پژوهش حاضر، بررسی تاثیر طرحواره درمانی هیجانی بر بخشودگی، کیفیت روابط زناشویی و تمایزیافتگی زنان مواجه شده با پیمان شکنی همسر است. این پژوهش برحسب هدف کاربردی است و روش آن شبه آزمایشی از نوع پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل است. جامعه آماری مطالعه حاضر، تمامی زنان دارای مشکل پیمان شکنی همسر مراجعه کننده به مرکز خدمات روان شناختی و روان پزشکی صبای شهر دزفول در سال 1398 هستند که از بین آن ها 30 نفر به صورت در دسترس و داوطلبانه انتخاب شدند و در دو گروه 15 نفری (گروه آزمایش و گروه کنترل) با گمارش تصادفی قرار گرفتند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه های بخشودگی بین فردی (IFI)، کیفیت روابط زناشویی (QMRS) و تمایزیافتگی خود (DSI) است که در دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون اجرا شد. در مرحله بعد، گروه آزمایش هشت جلسه نوددقیقه ای (هفته ای دو بار) مداخله دریافت کرد و گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکرد. داده ها با استفاده از روش های کوواریانس یک راهه و چندراهه با استفاده از نرم افزار آماری SPSS تحلیل شدند. نتایج نشان داد طرحواره درمانی می تواند به طور معناداری موجب افزایش بخشودگی، کیفیت روابط و تمایزیافتگی زنان مواجه شده با پیمان شکنی همسر شود (001/0< p)؛ بنابراین، استفاده از رویکرد طرحواره درمانی هیجانی به عنوان مداخله ای موثر برای پیشگیری از مشکلات زوجین پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: طرحواره درمانی هیجانی، بخشودگی، کیفیت روابط زناشویی، تمایزیافتگی
  • تبسم نیکوسرشت، آرزو شمالی اسکویی* صفحات 333-349
    هدف پژوهش حاضر، تعیین روابط ساختاری بین تنظیم هیجانی و استرس دارای علایم گسستگی ذهن با میانجی گری افسردگیاست. روش پژوهش از لحاظ هدف کاربردی، و از لحاظ جمع آوری اطلاعات توصیفی از نوع توصیفی-همبستگی است. جامعه آماری پژوهش را تمامی دانشجویان زن دانشگاه آزاد اسلامی واحد رودهن در پاییز 1398 تشکیل می دهند که از میان آن ها 370 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار پژوهش حاضر شامل پرسشنامه های مقیاس گسستگی ذهن (DES)، افسردگی بک-ویرایش دوم (BDI-II)، تنظیم شناختی هیجانی (CERQ) و مقیاس استرس ادراک شده (MPS) است. برای تحلیل داده ها از روش مدل یابی معادلات ساختاری استفاده شد. چگونگی برازش مدل اندازه گیری پژوهش به وسیله تحلیل عاملی تاییدی با استفاده از SPSS و Amos و برآورد بیشینه احتمال ارزیابی شد. نتایج پژوهش نشان داد ضریب مسیر غیرمستقیم بین راهبردهای منفی تنظیم هیجان و علایم گسستگی ذهن مثبت و معنادار است (01/0>p، 171/0=β). ضریب مسیر غیرمستقیم بین استرس و علایم گسستگی ذهن مثبت، و در سطح 01/0>p، 092/0=β معنادار است. همچنین به نظر می رسد زمانی که فرد به دلیل بدتنظیمی هیجانی با استرس و افسردگی مواجه می شود، علایم گسستگی ذهن را تنها راه حل نجات از این شرایط می یابد. براساس یافته ها پیشنهاد می شود در درمان افراد مبتلا به افسردگی، نه تنها بر میزان استرس ادراک شده و راهبردهای تنظیم هیجانی این افراد، بلکه بر علایم گسستگی ذهن نیز تمرکز صورت گیرد.
    کلیدواژگان: استرس، افسردگی، تنظیم هیجان، گسستگی ذهن
  • طیبه کوچی، وحید احمدی*، شهرام مامی، آرش نادمی صفحات 351-368
    در پژوهش حاضر، به بررسی نقش میانجی گری عاطفه مثبت و منفی در رابطه بین ذهن آگاهی و بهزیستی روان شناختی دانشجویان شهر ایلام پرداخته شده است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانشجویان دختر و پسر دانشگاه های شهر ایلام (آزاد و دولتی) است که در سال تحصیلی 1399-1398 در این دانشگاه ها مشغول به تحصیل بودند. از میان این دانشجویان 400 نفر به روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند. روش مطالعه، توصیفی از نوع همبستگی و هدف آن کاربردی است. داده های پژوهش به روش مدل یابی معادلات ساختاری و با استفاده از نرم افزارهای SPSS25 و Amos20 تجزیه و تحلیل شد. ابزارهای این پژوهش به منظور ارزیابی متغیرها عبارت اند از: مقیاس بهزیستی روان شناختی ریف .(RSPWB) پرسشنامه پنج وجهی ذهن آگاهی بایر و همکاران (FFMQ) و مقیاس عاطفه مثبت و منفی واتسون و همکاران (PANAS) . در پژوهش حاضر، ضریب مسیر غیرمستقیم ذهن آگاهی بر بهزیستی روان شناختی دانشجویان از طریق عاطفه مثبت 27/0 و از طریق عاطفه منفی 20/0 به دست آمد که هردو در سطح 001/0P=  معنادار هستند. این نتایج بیانگر آن است که متغیرهای عاطفه مثبت و منفی، رابطه بین متغیرهای ذهن آگاهی و بهزیستی روان شناختی را میانجی گری می کنند. براساس این یافته ها می توان نتیجه گرفت ذهن آگاهی با تاثیر بر میزان شکل گیری عاطفه مثبت و منفی، بر بهزیستی روان شناختی دانشجویان تاثیر می گذارد.
    کلیدواژگان: بهزیستی روان شناختی، ذهن آگاهی، عاطفه مثبت و منفی، دانشجویان
  • فاطمه ساعتی معصومی، هوشنگ جدیدی*، یحیی یاراحمدی، مریم اکبری صفحات 369-387
    هدف پژوهش حاضر، تدوین مدل علی درگیری تحصیلی براساس خودنظم جویی و هیجان های تحصیلی با نقش واسطه ای خودناتوان سازی تحصیلی است. این تحقیق از بعد هدف توسعه ای، و از منظر گردآوری اطلاعات، توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری آن شامل تمامی دانش آموزان دختر مقطع دوم متوسطه شهر همدان است که در سال تحصیلی 98-1397 مشغول به تحصیل بوده اند که 384 نفر از آنان، نمونه آماری را تشکیل دادند. ابزارهای سنجش شامل پرسشنامه های درگیری تحصیلی (AEQ)، خودنظم جویی (SRQ)، هیجان تحصیلی (AEQ)، خودناتوان سازی تحصیلی (ASHQ) و فرسودگی تحصیلی (ABQ) است. نتایج حاصل از معادلات ساختاری با نرم افزار PLS، همبستگی اسپیرمن و تحلیل کوواریانس با نرم افزار SPSS نشان می دهد مدل علی درگیری تحصیلی براساس خودنظم جویی و هیجان های تحصیلی با نقش واسطه ای خودناتوان سازی تحصیلی، برازش مطلوبی دارد. هیجان های مثبت و منفی بر درگیری تحصیلی و خودناتوان سازی تحصیلی تاثیر دارد و خودناتوان سازی تحصیلی متغیر درگیری تحصیلی را تبیین می کند. از طرفی، هیجان های مثبت و منفی بر درگیری تحصیلی با نقش میانجی خودناتوان سازی تاثیر معنادار دارد. همچنین خودنظم جویی بر درگیری تحصیلی و خودناتوان سازی تحصیلی تاثیرگذار است و نیز خودنظم جویی بر درگیری تحصیلی با نقش میانجی خودناتوان سازی اثر می گذارد. علاوه براین، خودناتوان سازی تاثیر منفی و معناداری بر درگیری تحصیلی دارد.
    کلیدواژگان: درگیری تحصیلی، خودنظم جویی، هیجان های تحصیلی، خودناتوان سازی، همدان
|
  • Roohallah Karamiboldaji, Eghbal Zarei *, Seyed Reza Fallahchai, Maryam Sadeghifard Pages 1-18
    This study is to compare the effectiveness of human givens therapy (HGT) and rational-emotive-behavioral therapy (REBT) on irrational beliefs of divorced women. This research is applied in terms of purpose and the study method is a quasi-experimental with pre-test and post-test with control group and follow-up test. The statistical population of this study includes all divorced women in Shahrekord in 2018. The sample consisted of 45 divorced women who were selected by convenience sampling method and randomly classified into research groups (two experimental groups and one control group). HGT and REBT were performed in 7 weekly sessions. The Jones Irrational Beliefs Test (IBT) was used to collect the data. SPSS software was used for data analysis, and repeated analysis of variance and Bonferroni post hoc test were applied to analyze the data. Repeated analysis of variance indicated that there was a significant difference between the mean scores of irrational beliefs of REBT and HG treatments with the control group (P <0.001, F = 1647.01). Bonferroni test also showed that the mean scores of the experimental groups compared to the control group decreased significantly. Furthermore, there was no difference between the effectiveness of the two treatments on irrational beliefs, and the effectiveness of both treatments in the four-month follow-up was stable.
    Keywords: Human given Therapy (HGT), Rational-Emotive-Behavior Therapy (REBT), irrational beliefs, Divorced Women in Shahrekord
  • ZAHRA MAHGHANI, Elaheh Hejazi *, NARGES SAJJADIEH Pages 19-38
    Human being is complicated, and at the same time, is basically active. Human agency means human beings are capable of controlling their life via thinking, motivation and self-action. Agency is a multidimensional construct and is the subject of research in various human sciences, including philosophy, sociology and psychology. The present study aims to investigate the adolescents’ perceptions of agency in Tehran. Using a descriptive phenomenological method, 14 adolescents aged 15–18 were selected by targeted sampling and interviewed in 2017 in Tehran for a semi-structured interview. Interview questions were designed based on theoretical framework of the research, and were corrected in three stages. In addition, the data was analyzed by using a seven-step Colaizzi method. The findings showed that adolescents had a poor understanding of agency. In addition, agency characteristics of adolescents are: conditional agency perception, positive beliefs about their ability, short-term goal, unpredictable and unilateral forethought, consultation with others, one dimensional selection, making choices in the absence of an obstacle, contingent self-assessment, and planning. Overall, the results indicate a poor agency among adolescents. Moreover, adolescents have a proxy agency in life course. That is, they alone cannot influence their decisions and environment. So, they can only make decisions with the others. It can be said that adolescents rely on others to attain their optimal results.
    Keywords: human agency, Proxy agency, phenomenological method
  • Seyed Hadi Ansar Al Hossaini, Mohhamadreza Abedi *, Parisa Nilforoshan Pages 39-58

    This study aims to investigate the relationship between academic self-concept and academic engagement of students with regard to the mediating role of academic self-efficacy and self-regulatory learning approaches. This paper is applied in terms of purpose, and is correlational in terms of method. The statistical population consists of 41,876 male students of Isfahan studying the first high school in 2016–2017. A sample of 979 individuals were selected via cluster sampling in several phases. The Academic Engagement Questionnaire (AEQ), the School Self-Concept Inventory (SSCI), the Academic Self-Efficacy Inventory (ASEI), and Motivated Strategies for Learning Questionnaire (MSLQ) were applied in order to collect data. The data was analyzed by using structural equation modeling method and by employing SPSS and Amos statistical software. The results of the analysis indicated that academic self-concept, academic self-efficacy, and self-regulatory learning approaches had a direct impact on academic engagement. In addition, self-concept had an indirect relationship with academic engagement in two ways of academic self-efficacy and academic self-regulatory learning approaches. Therefore, academic self-concept, academic self-efficacy, and academic self-regulatory learning approaches must be considered to increase academic engagement in students.

    Keywords: Academic Self-Concept, academic engagement, academic self-efficacy, Self-Regulatory Learning Approaches
  • Matin Qanbarzade, Reza Rostami *, Javad Hatami Pages 59-81
    This study aims to detect the effectiveness of transcranial direct stimulation with reading instruction on dyslexic children’s working memory and reading performance. The research method is quasi-experimental with pre-test and post-test with non-equivalent groups, and is applied in term of purpose. The statistical population consists of all dyslexic students (7–9 years old) referring to Atieh Clinic in Tehran during 2015:7–2015–9 and 2016:6–2016:8, among which 16 students (12 boys and 4 girls) were selected by convenience sampling method. The experimental group received an individualized curriculum plus transcutaneous direct stimulation in the left prefrontal cortex for 10 sessions, while the control group received 10 sessions of simulated transcutaneous stimulation (indoctrination) in the same condition. Cambridge Neuropsychological Test Automated Battery (CANTAB), Stanford-Binet Intelligence Scales, Fifth Edition (SBIS-5), and Woodcock Johnson academic achievement reading cluster (WJ III) were used for data collection, and the data was analyzed by using SPSS software. The results of multivariate analysis of covariance showed that the indices including verbal memory, nonverbal memory, memory capacity, reading fluency as well as the error of committing and deleting after receiving transcranial direct stimulation were significantly changed (P>0.001). Accordingly, one can say that the increased excitability of the left prefrontal cortex using transcranial direct stimulation can improve some reading and memory parameters in dyslexic children.
    Keywords: Transcranial direct stimulation, Active Memory, Reading Function, Dyslexic Children
  • Sara Soltanifar, Rasool Abedanzadeh *, Esmaeel Saemi Pages 83-106

    The present study is to evaluate the effects of break activities (resting with eyes open, listening to music, playing active video game) on working memory and selective attention in female college students. The semi-experimental research was conducted with the repeated measures design. 36 female students from the city of Shoush Danial, who participated in classes in 2019–2020, were selected in a convenient and purposive way. Working memory and selective attention were assessed using N-Back2 (N-B2) and Stroop Word-Color Test (SWCT). In addition, Demographic Questionnaire (DQ), Mental Wondering Questionnaire (MWQ), and Visual Analog Scale (VAS) were used. Data were analyzed with repeated measures ANOVA using SPSS software at p≤0.05 level of significance. The results showed that there was a significant difference in the n-back test after break activities. Pairwise comparisons indicated that the n-back task after open-eye break was better than other breaks. In addition, the results showed that there was no significant difference in selective attention. The present results show that different breaks have a different effect only on working memory performance and not on selective attention. Accordingly, breaking with eyes open improves working memory performance.

    Keywords: break activity, working memory, Selective Attention
  • Motahhare Fattahi *, Masoud Gholamali Lavasani, Zahra Naghsh Pages 107-126
    The purpose of this study is to investigate the factor structure, reliability, and validity of the cost scale. This applied study adopted a psychometric design and its statistical population consisted of 10th and 11th grade female students in Kashan during the 2016–2017 school year. Among the female students in public schools, 404 were selected through a multistage cluster sampling method and answered the cost scale. Validity and reliability, exploratory and confirmatory factor analysis were evaluated using SPSS and LISREL software. The results of exploratory factor analysis by principal components method confirmed the three factors of task emotional and effort cost, outside effort cost and loss of estimated alternatives for cost scale. To investigate the reliability of the questionnaire, Cronbach’s alpha was used and factor analysis was employed to determine validity. In addition, results indicated that the questionnaire had acceptable internal consistency and the Cronbach’s alpha coefficients in the subscales are above 0.9. The results of the confirmatory factor analysis confirmed that the structure of the questionnaire had an acceptable fit with the data and all the indicators of goodness of fit confirmed the model. The results of the factor analysis were almost identical to those of the original culture and the reliability and validity coefficients were close to their results. Therefore, considering the desirable psychometric properties, this questionnaire is a suitable instrument for determining students’ perceived costs.
    Keywords: Cost scale, factor analysis, Psychometric, Expected Value Theory
  • Ali Mostafazade, Davood Taghvaei *, Zabih Pirani Pages 127-143
    This study aims to develop a structural model of academic motivation based on self-efficacy strategy mediated by emotional intelligence in high school students in Marivan. In terms of purpose, this study is an applied research that was conducted using descriptive-correlative method and structural model analysis (SEM). The statistical population of the study included all high school students in the 2019–2020 academic year in Marivan. The sample group consisted of 330 subjects (174 boys, 156 girls) that were randomly selected by multistage cluster sampling. The Academic Engagement Questionnaire (AEQ) (Fredericks, Bloomfield, & Paris, 2004), the Schreira et al. (1982) Self-Efficacy Questionnaire, and the Sibriashring Emotional Intelligence Questionnaire (SEIQ) were used to collect data. Data analysis was conducted using SPSS and Amos software. The psychometric properties of these instruments were examined and their usefulness was ensured. The results showed that emotional intelligence and self-efficacy had significant positive direct effect on academic achievement with 0.35 and 0.30 respectively. The results also showed that self-efficacy and emotional intelligence directly and indirectly predicted students’ academic motivation respectively.
    Keywords: academic enthusiasm, Self-Efficacy, Emotional intelligence
  • Ahmad Khaesan, Leila Talebzade Shoshtari *, Moazmeh Behlgerdi, Zahra Masanani Pages 145-166
    The aim of the present study is to provide a model of extramarital affairs addressed to South Khorasan province psychologists and to offer strategies to prevent these affairs. This study is applied in terms of of purpose. Considering the need to understand the process of extramarital affairs and to recognize and discover the complexity in it, a qualitative method was used in the research, i.e. grounded theory. The statistical population includes all the counselors who had dealt with extramarital affairs cases in South Khorasan province, including psychologists working for Welfare Organizations, Ministry of Justice, Police, University Birjand Psychologist Center, Ministry of Education and universities of Birjand, Payame Noor and Azad Universities, Seminary and Bonyade Shahid in 2018. 25 psychologists of South Khorasan province with sufficient amount of information about extramarital affairs were selected by purposive sampling technique. Data were collected using semi-structured interviews and coded using three stages of open coding, axial coding and selective coding. The results were classified into the following categories: context factors, intervening factors, causal factors and extramarital factors and pattern of extramarital affairs were presented. The results indicated that non-fulfillment of sexual and/or emotional needs forms the axial code in extramarital affairs. Finally, strategies suggested by psychologists to prevent extramarital affairs were categorized and presented. These included therapeutic and counseling strategies, educational strategies, and social and cultural strategies. To ensure the validity and reliability of the data, four methods-including member checking, co-researcher checking, research collaboration, and researcher checking-were used. Based on the findings, efforts should be made to improve intervening or environmental contexts and conditions, and appropriate cultural and social strategies should be formulated to address this important issue
    Keywords: Extramarital affairs, Grounded theory, Psychologists in South Khorasan Province
  • Hamidreza Gharibi, MohammadAli Besharat *, Jamil Mansouri Pages 167-181

    The current study aims to predict the mindfulness levels based on three dimensions of perfectionism including self-oriented, other-oriented, and community-oriented. According to the aim of the study, descripted-correlation method was chosen. The Statistical population is comprised of all students of university of Tehran (in the academic year 2016–2017), and by using non-randomized available method, 265 students (230 males and 35 females) were selected. The Data collection tools include Tehran Multidimensional Perfectionism Scale (TMPS) and Mindful Attention and Awareness Scale (MAAS), whose questionnaires were filled out by the sample population. Pearson correlation coefficient and linear regression analysis were used to analyze the data. The findings showed a significant negative correlation between perfectionism and mindfulness. Linear regression model indicated that the triple dimensions of perfectionism could predict 18% of mindfulness changes significantly (p <0.05). Based on the findings of the present study, it can be concluded that the triple dimensions of perfectionism can affect the success of a person in mindful being. Adhering to standards and worrying about the expectations and negative reactions of others in the perfectionist will make them not be present enough here and now.

    Keywords: Mindfulness, self-oriented perfectionism, other-oreinted perfectionism, Community-Oriented Perfectionism
  • Hourieh Habibi *, Mahnaz Khosrojavid, Abbas Abolghasemi Pages 183-205
    The aim of this study was to compare motivation, metacognitive ability and adjustment of mathematical emotion in normal and anxious students.the research project was casual -Comparative and Statistical Society was 524 Fifth Grade Girls of Lahijan Normal Schools in 2018-2019 which after screening 142 students were equally divided in two groups. The main instruments of this study were Hanin et al.'s (2017) children's emotion regulation scale, Corter's mathematical motivation (2005), Philipo and Panora mathematical metacognitive (2007), and cognetive instruments Chiu's and Henry's children's mathematical anxiety (1990), Tabrizi Mathematical Disorder Scale (2015) and Raven's test (1938). Data were analyzed using SPSS software, MANOVA statistical methods and independent T-test. The results showed, the group with anxiety scored lower in all three variable) p < 0/05). In addition, there was no significant difference between the two groups in the motivation component in metacognition and help- seeking and maintain attention and concentration in the emotion regulation scale. Due to the importance of cognitive and motivational variables
    Keywords: Students with Mathematical Anxiety, Normal Students, Mathematical Motivation, Metacognitive Mathematics, Mathematic Emotion Regulation
  • Zeynab Gandomi, AliAkbar Arjmandnia *, GholamAli Afrooz Pages 207-225

    This study aims to evaluate the effectiveness of cognitive rehabilitation based on executive functions on behavioral function in slow learners. The statistical population consists of all slow students of elementary schools studying in 2019. Among them, 30 individuals were selected from the available schools of Kashan town. This sample was divided into two groups. The experimental group received 12 sessions of cognitive rehabilitation intervention for 1 hour per week for three months. Both groups were assessed before and after the intervention using Working Memory Test Battery-Children (WMTB-C) for children, and Achenbach System of Empirically Based Assessment (ASEBA) questionnaire for parents. The data was analyzed by using analysis of covariance and SPSS software. Findings revealed that Beta cognitive rehabilitation intervention focusing on executive functions (active memory, continuous attention and management) had a significant effect on behavioral function of slow learners. According to the results of this study, cognitive rehabilitation package can be used to increase active memory of slow learners in schools and improve academic status and recognition of these students.

    Keywords: cognitive rehabilitation, Slow Learners, executive function, Behavioral Function
  • Farhad Ghadiri *, Esmaeil Soleimani Pages 227-245
    This study aims to plan and detect the effectiveness of the educational package of executive functions on improving the empathy in children with a high-performance autism spectrum disorder. In term of purpose, this research is applied, and the research method is semi-experimental with a post-test–pre-test with a control group. The statistical population consists of children with autism disorder aged 6 to 12 years old in Urmia (274 people) in the academic year of 2019–20 from the exceptional school for children with autism. Out of the statistical population, 40 high-performance autism children were selected using Gilliam Autism Rating Scale (GARS) and randomly assigned to two experimental (20) and control (20) groups. Then, the Griffith cognitive and emotional empathy scale (GEM) was filled out by the parents of both groups. After the pre-test, the experimental group was trained for twenty-four sessions, and the post-test was performed. The data was analyzed using SPSS software and univariate analysis of covariance. The data showed a significant difference between the control and experimental groups in terms of the post-test scores and empathy scores after adjusting the effect of the pre-test of Empathy (p < 0.01). Based on this study, it can be propposed that improving executive functions can increase the levels of empathy.
    Keywords: executive functions, empathy, autism
  • Elaheh Seyfaddini Zarandi, Sheikh Mahmoud *, Fazlollah Bagherzade, Yousef Moghadas Tabrizi, Mahdieh Akoochakian Pages 247-263

    The aim of this study is to investigate the effect of mindfulness and Transcranial Direct Current Stimulation (tDCS) on psychological factors such as injury anxiety and performance improvement. There are models of the relationship between psychological factors and injury showing that stress, anxiety and worry can limit cognition, increase muscle tension, increase distractibility and lose focus. Finding a way to reduce anxiety and improve performance is important for professional athletes. This study was conducted in the form of an experiment involving two experimental groups (mindfulness training group and electrostimulation group) and a control group with a pretest-posttest design. The statistical sample of this study consists of 36 volunteers who participated in this study. The statistical population of this study was all elite fencers who had at least third place in Tehran province in their record. Anxiety inventory questionnaire prepared by Cassidy (2006) and sports performance questionnaire prepared by Charbonio (2001) were used to measure injury anxiety and performance. Data were measured with descriptive statistics to show the mean and standard deviation of the data, and inferential statistical tests through paired t-tests and Fisher’s tests to show the differences between groups, using SPSS-25 software. The results showed that mindfulness and Transcranial Direct Current Stimulation (tDCS) had a significant effect on the pretest in both performance and anxiety variables by paired t-tests. By Fisher’s test, the variables of injury anxiety in the two groups of mindfulness and Transcranial Direct Current Stimulation (tDCS) showed no significant difference. In this study, it can be concluded that both mindfulness and Transcranial Direct Current Stimulation had a significant effect on these variables and that mindfulness is a suitable, inexpensive and accessible way for athletes to access it.

    Keywords: tDCS, Mindfulness, Injury anxiety, Sports Performance, fencing, Tehran
  • Marjan Kargar *, Ghasem Askarizadeh, Masoud Bagheri, MohammadHossein Mousavi Nasab Pages 265-282

    This study aims to compare the effectiveness of two implementation methods of working memory (WM) training (the more complex task and the less complex task) on attentional control and WM capacity. The present study is one of the intervention studies with the active control group aiming to compare effectiveness. The study population consists of 25 to 35-year-old young employees working in Information Technology (IT) field in Kerman city in 2019. The sample of the study formed of 48 individuals who were selected by multistage sampling, randomly divided into two experimental groups (adaptive dual n-back task as the more complex task and non-adaptive dual 1-back task as the less complex task) and one active control group (non-adaptive single 1-back task). Data collection tools include simple Stroop task and Daneman-Carpenter Working Memory Task (DCWMT). The results showed that there was a significant difference between the effectiveness of WM training with adaptive dual task, non-adaptive dual task, and control group task in subscale of interference score related to attentional control and WM capacity. In other words, the complexity of the task made a significant difference in the effectiveness of the training program on interference score and WM capacity. However, this difference was not observed for subscale of time of interference related to attentional control.

    Keywords: Working Memory Training, Adaptive Dual N-Back, Attentional Control, working memory capacity
  • Bahaman Pirmardvand Chegini *, Kianoosh Zahrakar, Bagher Sanai Zaker, Kobra Noroozi Saziroud Pages 283-298
    The This paper is purpose of this study was to study determine the effects of an education program based on rational rational emotive behavior therapy (REBT) on marital quality components of couples coping with breast cancer. The present study is semi-experimental in terms of According to the purpose of this study, and is conducted it was semi-experimental and its design wasby pretest and posttest with a control group in terms of plan. The statistical population of the present study includes included all the couples coping  with breast cancer who visited Velayat hospital in Qazvin province in October 2018 tofor follow-up cancer treatment. Sixty women were selected via available sampling and pretested. Of Among them, 18 women, along with their husbands (18 couples), who had a score lower average on the marital quality of relationship scale were selected and randomly assigned categorized into two groups including experimental and control. The experimental group received 8 eight 2-hour sessions of education based on REBT. The research instrument was the questionnaire of Perceived Relationship Quality Components (PRQC). The data of this study were analyzed using SPSS-24 software and Multivariate Analysis of Covariance (MANCOVA). The results of the present study showed that the experimental and control groups were significantly different in terms of quality components of marital relationship, so that the amount of quality components of marital relationship in couples in the experimental group was significantly higher than that of the control group. (P <0.001). Based on the findings of this study, it can be concluded that education based on rational-emotionalemotive-behavioral therapy improves the quality components of marital relationship in couples who are coping with breast cancer.
    Keywords: Rational Emotive Behavior Therapy, Marital Quality Components, Breast Cancer
  • Afsaneh Aghaie, Sahar Khanjani Veshki *, Shima Pasha Pages 299-313

    Marital infidelity affects the physical and mental health of couples, especially women. The aim of this study was to determine the effect of compassion-based education on emotional turbulence in women with marital infidelity. The method of the present study was quasi-experimental with unequal control group design. The statistical population of the present study consisted of all women referring to counseling centers in Isfahan with the experience of marital infidelity in 2019, the exact number of which was not available. Thirty patients were selected using purposive non-random sampling and randomly assigned to the control and experimental groups. In order to assess emotional turbulence, a questionnaire on difficulty in regulating emotion was used by Granfsky et al. (2001). Compassion training was performed for 8 sessions of 90 minutes for the experimental group and the control group did not receive any intervention. Data were analyzed by multivariate and univariate analysis of covariance as well as Benferoni test and R software version 4.0.2 (psych, CTT, jmv packages). Findings showed that compassion-based education has a significant effect on reducing emotional turbulence(p <0.05). Therefore, compassionate education can reduce emotional turbulence.

    Keywords: Compassion – Based Education, Emotional Turbulence, Marital Infidelity
  • Sara Barzegaran, Homayoon Haroon Rashidi *, Kobra Kazemian Moghadam Pages 315-332
    The aim of this study is to study the effect of emotional schema therapy on forgiveness, quality of marital relationships, and differentiation of women facing infidelity. This research is applied in terms of purpose with quasi-experimental method and pretest-posttest with a control group. The statistical population includes all women with an infidelity problem who referred to Saba Psychological and Psychiatric Services Center in Dezful in 2019, from which 30 people were selected voluntarily and were randomly classified in two groups of 15 people (experimental group and control group). The research instruments include the questionnaires for Interpersonal Forgiveness Inventory (IFI), Quality of the Marital Relationship Scale (QMRS), and Differentiation of Self Inventory (DSI) which were filled out through two stages of pre-test and post-test. In the next step, the experimental group received 8 sessions of 90 minutes (twice a week) and the control group did not receive any intervention. Data were analyzed using univariate and multivariate covariance methods via SPSS software. The results showed that schema therapy could significantly increase the forgiveness, quality of relationship, and differentiation of women faced with infidelity (p < 0.001). Therefore, the use of emotional schema therapy approach is proposed as an effective intervention to prevent couples’ problems.
    Keywords: Emotional Schema Therapy, Forgiveness, quality of marital relationship, Self-Differentiation
  • Tabassom Nikooseresht, Arezoo Shomali Oskoei * Pages 333-349
    This study aims to detect the structural relationships between emotional regulation and stress with dissociation symptoms mediated by depression. The research method is applied in terms of purpose, and is descriptive-correlational in terms of data collection. The statistical population consists of all female students of the Islamic Azad University, Rudehen Branch, in the fall of 2019, among which 370 people were selected by convenience sampling. The study tools include Dissociative Experiences Scale (DES), Beck Depression Inventory-II (BDI-II), Cognitive Emotion Regulation Questionnaire (CERQ), and Measure of Perceived Stress (MPS). Structural equation modeling was used to analyze the data. The fit of the research measurement model was assessed by confirmatory factor analysis using SPSS and Amos and maximum likelihood estimation. The present study showed that the indirect path coefficient between negative emotion regulation strategies and dissociation was positive and significant (p < 0.01, β=0.171). The indirect path coefficient between stress and dissociation symptom was positive and significant (p < 0.01, β=0.092). It seems that when a person experiences stress and depression due to emotional dysregulation, they realize the dissociation symptoms as the only way out of this situation. Based on the findings of the present study, it is recommended that in the treatment of people with depression, not only the perceived stress level and emotional regulation strategies of these people, but also the symptoms of dissociation in these people should be focused.
    Keywords: Stress, Depression, Emotion Regulation, dissociation
  • Tayyebeh Kouchi, Vahid Ahmadi *, Shahram Mami, Arash Nademi Pages 351-368
    The present study investigates the mediating role of positive and negative affect in the relationship between mindfulness and psychological well-being of Ilam students. The statistical population of the study included all male and female students of Ilam universities (Azad and State) studying in these universities during the academic year 2019–2020. Therefore, 400 students were selected among these students through multistage cluster sampling method. The study method was descriptive-correlational and purposive. The research data were analyzed by structural equation modeling method using SPSS25 and Amos20 software. The tools used in this study to analyze the variables are: Reef Psychological Well-Being Scale (RSPWB), Five Facet Mindfulness Questionnaire (FFMQ), and Positive and Negative Affect Scale (PANAS). The standard coefficient of the indirect effect of mindfulness on students’ psychological well-being was 0.27 by positive affect and 0.20 by negative affect, which is significant at the P=0.001 level. These results suggest that the variables of positive effect and negative effect mediate the relationship between the variables of mindfulness and psychological well-being. Based on these results, it can be concluded that mindfulness can affect the psychological well-being of individuals by influencing the formation of positive and negative affect.
    Keywords: Psychological well-being, Mindfulness, Positive, Negative Affect. Students
  • Fateme Saati Masomi, Hoshang Jadidi *, Yahya Yarahmadi, Maryam Akbari Pages 369-387
    This study aims to develop a causal model of academic engagement based on self-regulation and academic emotion with the mediating role of academic self-handicapping. The present paper is developmental in terms of purpose and correlational in terms of data collection. The statistical population includes all female high school students in Hamadan who were studying in the academic year 2019–2020 among whom 384 people formed the statistical sample. Measurement tools include Academic Engagment Questionnaire (AEQ), Self-Regulation Questionnaire (SRQ), Academic Emotion Questionnaire (AEQ), Academic Self- Handicapping Questionnaire (ASHQ) and Academic Burnout Questionnaire (ABQ). The results of structural equations with PLS software, Spearman correlation, and analysis of covariance with SPSS software indicated that the causal model of academic engagement based on self-regulation and academic emotion had a good fit with the mediating role of academic self-handicapping. The positive and negative emotions have an effect on academic conflict and academic self-handicapping, and academic self-handicapping explained the variable of academic conflict. On the other hand, positive and negative emotions have a significant effect on academic conflict with the mediating role of self-handicapping. Self-regulation also affects academic conflict and academic self-handicapping, and self-regulation is effective on academic conflict with the mediating role of self-handicapping. Self-handicapping has a negative significant effect on academic conflict.
    Keywords: Academic Conflict, Self-Regulation, Academic Emotions, Self-Improvement